Om_SVE

Dämbaskogen vid Ödehoburga är en natur och kulturstig i ett privat markområde på Fårö. Målet med hemsidan, facebookskontot och kulturstigen är att sprida kännedomen om en ganska liten yta på Fårö som har både typisk fåröskog och många spännande lämningar som ruiner av lammgift, kalkugnar och olika sorters stenrösen. Stenhögarna är många allt från 3000-åriga gravar till så kallade odlingsrösen som är rester från tidigare generationers slit för sin överlevnad. Den markerade vandringsleden är på ca 1200 meter med ett tiotal sittbänkar och informationstavlor längs leden för att göra Er upplevelsen så angenäm och minnesvärd som möjligt. En avstickare på ca 200 meter från leden ligger en jordkällare med kamin och torr ved där du kan njuta en stunds vila och avkoppling. Det finns även en lägerplats med eldstad och sittplatser för ca 20 personer, men tänk på brandfaran.

Har du ett eldrivet fordon går det bra att ladda i vår nya (sommaren 2015) laddstolpe medan du går natur- och kulturstigen. På så sätt får ni båda ny energi! Vi bjuder på strömmen.

Vår förhoppning är att ett besök i vår skog skall ge dig en bättre känsla och kunskap om Fårös natur och kultur. Under året kommer allmänna visningar och program att hållas, se kommande evenemang. Öppna dina sinnen och vi är övertygade om att ni får bra upplevelse.

Invigning av denna natur- och kulturled var den 13 april 2014. Antalet besökare under 2015 uppskattas till ca 2000 personer.

Det fina är att det är öppet året runt, dygnet runt för egna promenader. Om vill du följa vad som händer vecka för vecka här i Dämbaskogen så lägger vi ut veckans nyheter varje vecka på Facebook: damba159 Du kan också kolla längst ner på startsidan, där läggs automatiskt det senaste inlägget på facebook ut.

Om du har vänner som lättare förstår engelska eller tyska finns nu vägledningar på dessa språk uppsatta på baksidan av informationstavlan, både att läsa på plats men även att ta med under vandringen. Dessa översättningar hittar du även här på startsidan

Välkomna hälsar markägarna, familjen Brobäck.